PROGRAM "Trzymaj formę"
PROGRAM "Trzymaj formę"
W roku szkolnym 2013/2014 nasza Szkoła Podstawowa oraz Gimnazjum po raz szósty realizuje program edukacyjny "TRZYMAJ FORMĘ".
Program "Trzymaj formę" współorganizowany jest przez Główny Inspektorat Sanitarny oraz Stowarzyszenie "Polska Federacja
Producentów Żywności" w ramach realizacji strategii WHO dotyczącej diety, aktywności fizycznej i zdrowia.
Celem programu "Trzymaj Formę!" jest edukacja w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży szkolnej poprzez promocję zasad aktywnego stylu życia i zbilansowanej diety.
Głównym założeniem programu jest zwiększenie świadomości dotyczącej wpływu żywienia i aktywności fizycznej na nasze zdrowie wśród młodzieży szkolnej. W ramach niego będą przybliżone naszym uczniom zasady prawidłowego odżywiania się i znaczenia aktywności fizycznej dla zdrowia.
Harmonogram planowanych działań
w ramach programu "TRZYMAJ FORMĘ"
Niektóre z działań przewidziane do realizacji w ramach programu
Cykl lekcji o odżywianiu, układanie jadłospisów, przyrządzanie surówek, sałatek, kanapek, eliminowanie słodyczy z jadłospisu
Pogadanki na temat potrzeby utrzymywania higieny, higieny sporządzania i kultury spożywania posiłków
Pogadanki na lekcjach wychowawczych, w.f. i przyrody nt. problemu niedożywienia, anoreksji, bulimii,
Działalność "Bufetu Sałatkowego" podczas przerw, dyskotek klasowych
Gazetka ścienna dotycząca właściwych nawyków żywieniowych
Konkurs plastyczny Złote zasady dla zdrowia w każdym wieku kl. 4-6 SP i I-III G
Turnieje sportowe, mecze piłki nożnej i siatkowej
Organizacja "Dnia Sportu"
Artykuły w gazetce szkolnej nt. zdrowego odżywiania, zdrowego stylu życia
Wyjazdy na basen dla kl. 1-3 SP, 4-6 SP, III G
Pedagogizacja rodziców na zebraniach klasowych w temacie zdrowego odżywiania i aktywności
fizycznej
Informatory dla rodziców o podstawowych zasadach racjonalnego żywienia dzieci
Pozalekcyjne zajęcia sportowe, SKS dla uczniów 1-3 SP, 4-6 SP, I-III G,
Kółka taneczne w kl. 1-3 SP, 4-6 SP I-III G
Współpraca z stołówka szkolną(jadłospis)
Współpraca z właścicielem sklepiku szkolnego(odpowiedni dobór asortymentu)
Projekt edukacyjny przygotowany przez uczniów gimnazjum - Zmiany potreningowe w organizmie na przykładzie biegów długich metodą ciągłą
Potrzebne treści przekazywane będą w ramach zajęć:
Biologia
1.Czy wiesz co jesz ? - składniki pokarmowe i ich rola w organizmie.
2.Piramida zdrowego żywienia.
3.Sposoby zachowania prawidłowej postawy ciała i sprawności ruchowej.
4.Rola sprawności fizycznej w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu.
5.Wpływ diety i trybu życia na sprawność układu krązenia.
6.Rola oraz skutki niedoboru witamin i innych składników odżywczych w organiźmie.
7. Zasady higienicznego trybu życia.
Technika
1.Zdrowe odżywianie, przygotowanie kanapek, sałatek, surówek.
2.Higiena sporządzania i kultura spożywania posiłków.
Wychowanie fizyczne
1.Ćwiczenia poprawiające kondycję fizyczna.
2.Tematy w ramach edukacji zdrowotnej
3.Zawody sportowe ? eliminacje, turnieje, ?Dzień Sportu?, mecz siatkówki nauczyciele vs uczniowie
4. Pomiary tętna, wydolności fizycznej za pomocą prób wysiłkowych
5. Kształtowanie sylwetki, prawidłowej postawy ciała
Lekcje wychowawcze
1.Konsekwencje nieprawidłowego odżywiania, anoreksja, bulimia.
2.Skład żywności, odczytywanie składu z etykiety na opakowaniu.
3.Obliczanie wskaźnika masy ciała (ang. Body Mass Index - BMI)
Plastyka
1.Plakaty promujące zdrowy styl życia.
Informatyka
1.Informacja na stronie internetowej szkoły o realizacji programu.
2. Opracowanie piramid żywieniowych
Jezyki obce
1.Czytanie tekstów (w językach obcych ? j.angielski, j. niemiecki), dotyczących zdrowego odżywiania się,
składników odżywczych i witamin, sportów i rekreacji ruchowe
Matematyka
1. Jak spędzamy czas wolny? ? wykresy, obliczenia procentowe
2. Obliczanie wartości wyrażeń algebraicznych (BMI)
Chemia
1.Dlaczego zimą jemy więcej tłuszczów?
2.Jakiezwiązki są budulcem naszego organizmu?
3.Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
|